Tekkeköy
Samsun'un Tekkeköy ilçesi merkeze bağlı olup tarihi bir ilçedir. İlçede dağılım insanlık tarihi kadar eski yerleşimler bulunmaktadır. Bugünkü Tekkeköy, tarihi süreç içerisinde mağara dağılımları alanının kuzeye doğru büyümektedir, Karadeniz'in şirin bir ilçesidir.
Bölgedeki arkeolojik kazılar sonucu Hitit ve Eski Tunç'ta kalan kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Koy mezarlarında ölülerin yanında Tunç ve Bakır Çağı imzalarına ait eşyalar ve taştan yapılmış ok uçları farklıdır. Bu örnekler, ilçenin o tarihte ileri bir teknolojiye sahip olduğunu göstermektedir.
Tekkeköy, MÖ 15.000 ile MÖ 60.000 yıllarına dayanan tarihlenen katmana sahip olup Karadeniz Bölgesinde bulunan en eski insan yerleşimidir. İlçe, M.Ö. 3. yüzyılda Pontus Devleti sınırları içerisinde katılmıştır, daha sonra Bizans ve Anadolu Selçuklu Devleti'nin eline geçmiştir1. Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı Egemenliğine girmiştir.
İlçenin adı, M.Ö. 1250–1330 yılları arasında yaşamış olan Şeyh Zeynüddin'in burada kurduğu tekke ve servet çiftlikten geliyor.
Tekkeköy'de yer alan ve başarısızlıkla sonuçlanana kadar yapılan arkeolojik kazı ve bulgularda yer alan Tarihi Yel Değirmeni, Tekkeköy Mağaraları, Şeyh Yusuf Zeynüddin Türbesi ve Camii, 19 Mayıs Stadyumu ve 15 Temmuz Şehitlik Anıtı gibi tarihi ve kültürel zenginlikler kırılmanın çekilmemektedir.